És un adjectiu que prové del llatí universalis i que abraça tot allò que existeix. Els drets humans són universals perquè afecten totes les persones del planeta. Tots els països estan obligats a complir-los. En països com el nostre, es considera que l’accés a la salut i a l’ensenyament són universals, però això no és així en molts indrets del planeta. http://www.uoc.edu/opencms_colaboradors/opencms/ES/treballa/index.html

- Títol de la unitat didàctica: Universal
- Persones destinatàries: alumnes de cicle superior de primària i 1r cicle de l’ESO
- Agrupaments: activitats individuals i en grups de 4 persones
- Temporització: 5h
- Recursos: aula ordinària, ordinador, projector, pissarra, cartolines, retoladors de colors i pega
- Objectius:
6.1. Assolir les competències bàsiques de:
-Cicle superior de primària de l’àmbit d’educació en valors i contribuir a l’assoliment dels continguts clau dels àmbits lingüístics, de medi i dels eixos transversals (digital, aprendre a aprendre, autonomia, iniciativa i emprenedoria).
-1r cicle de l’ESO, en l’àmbit personal i social.
6.2. Aprendre a reconèixer les pròpies emocions i les dels altres.
6.3.Reconèixer i valorar quins són els elements universals reconeguts en la Carta dels Drets humans.
-De l’àmbit de l’educació en valors a cicle superior de primària: C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7 i C8
-De l’àmbit personal i social 1r cicle de l’ESO: C1, C2, C3 i C4
-De l’àmbit de cultura i valors a 1r cicle de l’ESO: C1, C2, C3, C4, C5, C6, C8 i C10
Activitats de sensibilització i motivació | Reflexió sobre la il·lustració i projecció del documental(activitats 1 i 2) |
Activitats de conceptes i de continguts clau | Consolidació dels conceptes i dels continguts clau (activitats 1, 2, 3, 4i 5) |
De conclusions i propostes de canvi | (Activitats6 i 7) |
Activitats per a l’alumnat:
1-Feu una descripció de la il·lustració
2-Mireu el següent documental: Els drets Universals. Quins drets afecten totes les persones?
3- Tal com diu la definició, els drets humans afecten totes les persones del planeta. Quins els elements garanteixen una vida digna?
4-No totes les persones tenen garantides l’accés a l’habitatge, a l’alimentació, a la feina i a la salut. En grups de 4 busqueu informació sobre diferents països. Cada grup treballarà un país diferent. Us proposem treballar els següents països: Suècia, el Japó, el Nepal, EUA, Uganda, França i Espanya. Feu un mural on hi hagi la informació següent:
5-En aquesta pàgina web Comparador de preus al món pots comprovar que alguns productes d’alimentació bàsica —i que tothom hauria de tenir garantits— no són assequibles per a moltes persones.
Busqueu el salari mitjà per habitant en els països següents:
- Suècia
- Japó
- Nepal
- EUA
- Uganda
- França
- Espanya
Ara busqueu el preu de:
- Pa
- Llet
- Vedella
- Aigua
- Arròs
6- En el nostre país, l’escolarització està garantida per a tothom. Ara bé, sovint hauràs sentit a parlar de la dificultat que tenen les persones per trobar feina, o que algunes persones no tenen lloc on viure. Busca alguna informació recent sobre algun desnonament. Quina solució trobaries per a les persones que no tenen llar?
7-Elaboreu conjuntament una proposta per tal que aquelles persones que no tenen garantides les necessitats bàsiques (educació, treball, habitatge i sanitat) hi tinguin accés.