La llibertat és un concepte molt humà, no el coneixen ni els animals ni les plantes. És la capacitat que tenim per triar què i com desenvolupem les nostres capacitats al màxim, superant els impediments i respectant el desenvolupament i el creixement dels altres. Ser lliure és ser responsable de les conseqüències de les nostres decisions.
Som lliures quan decidim què volem fer tenint en compte les decisions dels altres.

LLIBERTAT
- Títol de la unitat didàctica: Llibertat
- Persones destinatàries: alumnes de cicle superior de primària i 1r cicle de l’ESO
- Agrupaments: activitats individuals i en grups de 4 persones
- Temporització: 4hores
- Recursos: aula ordinària, ordinador, projector, pissarra, cartolines
- Objectius:
6.1. Assolir les competències bàsiques de:
-Cicle superior de primària de l’àmbit d’educació en valors i contribuir a l’assoliment dels continguts clau dels àmbits lingüístics, de medi i dels eixos transversals (digital, aprendre a aprendre, autonomia, iniciativa i emprenedoria)
-1r cicle de l’ESO, en l’àmbit personal i social
6.2. Conscienciar de la importància de la llibertat personal i de la llibertat d’expressió, i valorar la democràcia
-De l’àmbit de l’educació en valors a cicle superior de primària: C1, C2, C3, C4, C5, C6 i C8
-De l’àmbit personal i social a 1r cicle de l’ESO: C1, C2, C3 i C4
-De l’àmbit de cultura i valors a 1r cicle de l’ESO: C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9 i C10
Activitats de sensibilització i motivació | Reflexió sobre la il·lustració (activitats 1 i 5) |
Activitats de conceptes i de continguts clau | Consolidació dels conceptes i dels continguts clau (activitats 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8) |
De conclusions i propostes de canvi | (Activitat 9) |
Activitats per a l’alumnat:
1- Treballem en petits grups. Observem atentament la imatge, podríem pensar a posar-li un títol i descriure les sensacions que ens genera, a partir del títol triat? Parlem-ne.
2-En parelles, feu un llistat amb el camp semàntic de la llibertat.
3-Sovint la paraula llibertat s’utilitza amb algun tipus d’adjectivació, p.ex. llibertat d’expressió, llibertat de culte, etc. En parelles, feu un llistat de les situacions en què tenim llibertat i un llistat de situacions on no en tenim.
4-Feu un debat reflexionant sobre: “Si jo soc lliure, puc fer el que vull?”,“Sempre he estat lliure?”, “El meu país sempre ha estat lliure?”,“Tots som lliures?”.
5-Projecteu aquest fragment de la pel·lícula de George Orwell 1984.
1984, resum de l’obra.
1984 i el totalitarisme, versió en anglès subtitulada.
- George Orwell i relacioneu la manca de llibertat que apareix en el llibre 1984 amb el feixisme que es va patir a Catalunya i amb la Guerra civil espanyola.
6-A la Xina actualment s’ha establert un carnet que qualifica les persones de“més bones” o “més dolentes” per al país: és el “carnet per punts”. No podem projectar-lo perquè no hi ha permís per fer-ho per les xarxes; ara bé, tenim un testimoni d’una persona que viu allà. Projecteu el testimoniatge i compareu-lo amb 1984.
China da un paso más allà en el control de la población. 7’
7-Hi ha països on les persones no són lliures perquè viuen sota una dictadura. Busca què és una dictadura i quines característiques tenen els països amb un dictador i després localitza en el mapa tots aquells països en què no hi ha llibertat perquè viuen sota una dictadura.

8-Tal com ja heu deduït, la llibertat té molt a veure amb la llibertat de pensament i amb la llibertat d’expressió, és a dir, la llibertat que tenim les persones d’expressar les nostres idees sense faltar al respecte i que siguin respectades. Als països amb dictadures no hi ha llibertat d’expressió. Els governs manipulen les informacions i les idees per tal de tenir la població més controlada. Si tothom pensa i opina el mateix, és molt poc probable que hi hagi cap tipus de rebel·lió. Tanmateix, actualment les grans empreses i alguns governs de països democràtics intenten limitar la llibertat d’expressió. Mireu el documental següent i feu-ne un debat: El retrocés de les llibertats.
9-Elaboreu un document amb activitats que promoguin la llibertat d’expressió.